Gugu Trail Race

Atunci când am văzut prima dată pagina evenimentului trebuie să recunosc că am fost puțin confuz. Nu știam că există un deal cu numele Gugu în Banat. Gugu mă ducea cu gândul la vârful atât de drag mie din Munții Godeanu. M-am lămurit destul de repede că e vorba de un deal în apropiere de localitatea Bucoșnița. Fiind la distanță foarte mică de Domașnea mi-am propus să mă duc pentru a încuraja mișcarea în natură dar și pentru a promova zona.

Concursul nu a avut taxă de înscriere și nici premii. Lumea a venit pur și simplu să alerge și să pedaleze. Pe lângă proba de MTB au fost încă 2 probe de alergare: cross și semimaraton. Probele de alergare au avut de fapt mai mulți concurenți decât proba de MTB.

Fiind la prima ediție nu mă așteptam la prea multe lucruri dar trebuie să recunosc că am fost surprins să văd o foarte bună organizare. Au fost foarte mulți voluntari atât la start cât și pe traseu în destul de multe locuri. Și pe toți i-am văzut inimoși și foarte implicați în ceea ce făceau.

Startul probei de MTB s-a dat undeva în jurul orei 10. La start s-au aliniat 14 participanți, Chiar dacă e aproape de Domașnea n-am ajuns să mă dau cu bicicleta pe aici așa că eram pe traseu necunoscut. Pe prima bucată a traseului s-a mers între Bucoșnița și Petroșnița iar mai apoi a urmat urcarea până sus la mănăstire fiind și cea mai dificilă bucată.Pe această bucată primii doi concurenți s-au deprins așa că am rămas un grup de 3 cicliști. Pe prima coborâre am pierdut contactul cu ei și am ajuns să pedalez de unul singur. Pe această coborâre am avut o mică problemă de orientare la o bifurcație. M-a furat drumul spre stânga chiar dacă am văzut semnele pe partea dreaptă. Mi-am dat seama că nu e bine așa că am redresat repede.

Am trecut de vale și am continuat pe următoarea urcare. Acestă urcare mi-a plăcut mai mult decât cea de la mănăstire pentru că a fost destul de variată ca teren. S-a putut sta în șa pe aproape toată lungimea traseului cu excepția unei bucăți stâncoase și abrupte din partea de sus. Undeva pe această urcare sunt surprins să văd venind din sparte 2 concurenți. Erau cei 2 pe care îi credeam în fața mea. Au avut și ei la rândul lor o problemă de orientare și din păcate și-au dat seama mai târziu decât mine.Ruperea de ritm cred că i-a demoralizat și chiar dacă am urcat împreună cu ei cea mai mare parte undeva în partea de sus a celei de a doua cățărări au rămas în spate. Mă așteptam să mă prindă pe coborâre dar nu s-a întâmplat.

Ultima bucată de traseu a fost pe vale. Aici am întâmpinat 2 probleme: unele porțiuni noroioase dar și vreo câțiva ciobănești care s-au repezit la mine.Dar noroiul și câinii sunt parte din experiența MTB. Chiar dacă îmi propun să ies cât de cât curat din turele pe care le fac nu-mi iasă niciodată. Ajung la final întotdeauna plin de noroi și prăfuit.

Am fost surprins să văd pe traseu că una din grădinile pe care le-am traversat a fost cosită pentru a ușura traversarea și la fel de surprins am fost să văd două scânduri peste un mic șant plin de noroi care ar fi încetinit dacă nu chiar oprit concurenții. S-a văzut clar că oamenii atât cât au putut au marcat și pregătit traseul. Un alt lucru care m-a surprins a fost să vâd destul de multe fete la proba de cros/semimaraton.

Ajung la final al 3-lea și dacă tot am prins podiumul am rămas până la final. În timp ce așteptam l-am cunoscut pe Alex Belgiu, cel care ieșit pe locul 2. Am fost surprins să vâd că a venit cu părinții și că aceștia îl însoțesc și îl încurajează la toate concursurile unde merge. Mi s-a părut un bun exemplu de urmat și de alți părinți/tineri. Pe Alex l-am remaracat și la Sasca Bike unde a ieșit al treila la categoria lui de vârstă. Dacă mă gândesc la perioada când eu aveam 16 ani îmi dau seama că în acele vremuri nici măcar nu mă gândeam că aș putea face așa ceva. Astfel de evenimente au această menire de a expune tânăra generație la altfel de lucruri. Și cu siguranță câ va fi o chestiune de timp până când terenul fertil pe care acest gen de evenimente îl vor genera să prindă sămânță viguroasă din care să crească o generație nouă care să ducă lucrurile la alt nivel.

Îmbucurătoare și implicarea primăriei care prin primar/vice-primar au fost prezenți în zona de start și care au susținut evenimentul. E important pentru comunitățile locale să înțeleagă că astfel de evenimente sunt importante pentru comunitate iar acest lucru pare că se întâmplă deja la Armeniș(Maratonul Zimbrilor), Slatina-Timiș(2BE) și iată acum la Bucoșnița(Gugu Trail Race). Felicitări și mulțumiri tuturor celor implicați pentru efortul depus.