Radstadt

Pentru că preţurile sunt o idee mai mici în cea mai mare parte a lunii ianuarie am decis să mergem de această dată în această perioadă. Sunt frustrat de fiecare dată când trebuie să vin sute de kilometri ca să dau banii la alţii când aş putea lăsa aceşti bani acasă în Banat. De data asta mi-am propus să îmi iau şi set-ul complet pentru ski de tură tot din Austria aşa că aveam un motiv serios să plec în  afara ski-ului în sine. Din păcate în Timișoara nu prea ai de unde cumpăra așa ceva iar un drum până spre București sau Brașov face cam cât un drum de Austria. Rămân totuși la ideea că nu prea merită să conduci şi să faci un aşa efort. E destul de greu să stai o săptămână pe ski și să te ții de un program ca în armată 6 zile la rând. Dacă mai ai şi un copil cu tine e şi mai greu.

Am găsit pe booking cazare în Radstadt. Ăsta e un orăşel frumos undeva la intrarea în SkiAmade dinspre autostrada A10 care coboară de la Salzburg. Dar noi venind dinspre România după Viena am intrat pe un drum naţional care ne-a dus la un drum express iar mai apoi pe vreo două autostrăzi înainte de a intra pe valea care duce către Schladming și Radsadt. Exista și varianta pe la Salzburg dar cum pe acolo am tot fost am decis să o alegem pe asta. Drumul a durat în total vreo 10 ore cu tot cu opriri. Un drum până la ghețarii din Tirol e chiar mai lung așa că am rămas și în acest an tot în zona Salzburg în condițiile în care există foarte multe variante chiar și aici.

Ajungem așadar pe la ora 5 cu puțin timp înainte de a se închide magazinele așa că apucăm să facem ultimile cumpărături(mă gândesc aici în special la Franziskaner). Cazarea a fost într-o vilă tipică celor ce se găsesc în zona Alpilor pe strada care duce la baza pârtiei din Radstart. Condițiile de cazare au fost excelente iar gazdele foarte drăguțe și primitoare.

Din Radstadt se poate ajunge la o multitudine de stațiuni de ski(Radstart/Altenmarkt, Obertauern, Zuachensee, Flachau, Wagrain, Schladming). Dacă tot eram așa aproape am decis să mergem în Radstart în prima-zi. Nu a fost o decizie foarte bună pentru că pârtia albastră de aici deservită de un telescaun era de fapt destul de roșie așa că ne-am chinuit un pic în prima zi. Accesul în cel mai înalt punct e posibil fie din Altenmarkt fie din Radstadt. Pe ambele părți există gondole care urcă în cel mai înalt punct. În partea de sus mai există 2 telescaune. Comparând cu ce există în general prin Austria e o stațiune de ski mică dar mă tot gândeam ce bine ar fi să avem și noi la Muntele Mic sau pe Semenic așa ceva. Dar probabil că o ajung să-mi dau duhul până în momentul în care o să văd o așa stațiune la distanță de 1 oră față de Domașnea. Consider că zona Banatului și în general toate zonele montane din România ar avea enorm de multe de oferit și cu siguranță ar câștiga turiștii în căutarea autenticului și gustului pierdut pe care în Austria îl mai regăsești doar în fotografiile atârnate pe pereții vilelor cochete aflate în apropierea super-market-urilor unde găsești mâncare cu gust de plastic ambalată în plastic. Nu-mi dau seama dacă cele două lumi se pot îmbina în vreun fel. Noi încă am mai avea o șansă. În Alpi totul e frumos, te vrăjește dar în același timp e mercantilizat. Conștientizezi acest lucru dar e prea frumos și te lași în continuare vrăjit.

Din cauză că vremea a fost destul de rea am decis să coborâm în parte inferioară unde era un teleski scurt. A fost chiar mai bine așa având în vedere că în toată această perioadă a nins destul de puternic iar vizibilitatea în partea superioară era oricum destul de scăzută. În ultima parte a zilei reușesc încă vreo 2 coborârâri pe pârtia roșie de sub telescaun.

Ne retragem spre locul de cazare dar nu înainte de o scurtă vizită în Schladming unde din informațiile găsite pe Internet exista un magazin Blue Tomato care se lăuda cu echipament de ski de tură. Ajungem acolo ca să aflăm nu doar că nu aveau exact ce căutam eu dar nu prea aveau nimic ce se poate vedea ci doar la comandă. Trecem pe la Intersport-ul din Schladming unde am găsit ceva modele atât de clăpari dar și de ski dar nimic din opțiunile ce le căutam eu. De aici mergem la Intersport-ul din Altenmarkt oarecum dezamăgiți și cu gândul că poate nu o să găsesc ceea ce căutam. Dar aici am noroc să găsesc atât Dynafit Baltoro cât și Seven Summit. Mă uit și la clăpari și vâd atât la Sportiva Spectre cât și Dynafit TLT 6. Văd și legărurile Dynafit Radical ST. Era clar că era locul potrivit. Discut vreo 10 minute cu unul din băieții de la magazin și hotărâsc să revin a doua zi pentru că oricum era deja spre ora de închidere și nu mai era timp. Următoare zi urma să venim în Zauchensee iar Altenmarkt e chiar la poalele acestei stațiuni.