Cozia spiralat

Atunci când am revenit la Domașnea stratul de zăpadă era destul de mare comparativ cu săptămâna trecută. Aș putea zice că era chiar neașteptat de mare. Iar cum asemenea șansă nu trebuie ratată am decis să-mi încerc norocul pe schiuri de tură în munții Cernei. Era păcat să stai al gura sobei într-o asemena zi cu mult soare și cu zăpadă din abundență cu atât mai mult cu cât asemenea zile sunt destul de rare.

M-am tot învârtit fie pe jos fie cu bicicleta pe lângă vârful Cozia dar n-am ajuns pe schiuri pe acel vârf. N-am încercat niciodată nici drumul clasic de acces prin partea nordică.

Fac o partanteză și spun că vârful Cozia e un vârf desprins din creasta principală a munților Cernei ce are o altitudine de 1450 de metri. Nu e foarte înalt dar privelișea pe care o oferă asupra crestei de care e separat printr-o șa de legătură e superbă.

Zăpadă era destulă imediat ce am ieșit din Rusca așa că pornesc direct pe schiuri de lângă drum. Câști înălțime mergând spre stânga până în punctul în care întâlesc drumul/potecă. Pe fața pe care am urcat era zăpadă uriașă. Încep să mă gândesc că s-ar putea să o ia cu mine la vale așa că sunt precaut. Cobor scurt și cotesc dreapta prin pădure. Ies destul de repede la marginea pădurii unde dau de căldarea unde e situată și stâna. Un loc tipic munților Carpați de o frumusețe rară. Cu siguranță unul din cele mai frumoase locuri de prin acești munți. În spatele meu se vede vârful Țarcu îmbrăcat în alb. Zăpada nu era atinsă de picior de om. De asemenea erau foarte puține urme de animale sălbatice. Urc suținut și ajung în vârf. Aici stau cât să mă hidratez și să admir priveliștea.

Nu mă grăbeam pentru că știam foarte clar că voi ajunge înapoi în 20 de minute. Schiurile transformă zilele scurte de iarnă în plăcere pură pentru că distanța spre punctul de start e parcursă într-un timp foarte scurt. Cel mai mare regret e că totul se termină atât de repere. Alunecatul la vale pe zăpadă mare și neatinsă dă o senzație unică. E un sport foarte puțin popular la noi dar destul de cunoscut și practicat pe afară.

Download file: Cozia_ski_de_tur_.gpx