GoPro mode on

De vreo doi ani mă tot gândesc la o cameră GoPro. În condițiile în care mergi pe bicicletă sau la ski devine destul de incomod să cari după tine un aparat DSLR. E greu și există și riscul să distrugi aparatul sau obiectivele dacă mai iei o trântă. În turele clasice de mers pe munte rămâne o piesă de nelipsit în echipamentul pe care îl iau cu mine aparatul foto. Dar chiar și aici în turele de iarnă sau turele rapide devine incomod așa că o cameră de acțiune se cerea a fi achiziționată. Există mai mulți producători dar cei de la GoPro au un marketing foarte bun pe care pe mine m-a convins. Atunci când am văzut filmul de prezentare de la GoPro 3 am fost sigur că o să ajung să iau o o astfel de cameră. Între timp GoPro-ul a ajuns la versiunea 4. Studiind cele 2 variante disponibile am ajuns la cocluzia că varianta Silver e cea potrivită pentru mine din două motive:
  • varianta Silver e prima cameră ce dispune de touch-screen în varianta standard. Pentru varianta black e nevoie de încă 100 de dolari pentru a cumpărara un astfel de ecran
  • rezoluțiile 4K în 30 de frame-uri implică capacitate de stocare și putere de procesare mult prea mari iar în următorii 2 ani nu sunt dispus să investesc în așa ceva. Oricum și în rezoluție HD la 60 frame-uri/secundă presupun giga-bytes întregi de date.
Camera am comandat-o de pe f64. Puteam să o iau și de la emag dar, după episodul black friday când au trimis produsul comandat la 2 săptămâni, am zis că poate ar fi bine să nu le mai dau bani când am de ales să iau și din altă parte. Pachetul a inclus și un card de 32GB care pare suficient pentru turele de o zi pe care le fac. Am mai luat și un acumulator extra pentru că din review-urile citite bateria nu ține foarte mult. Oarecum acceptabil având în vedere gradul de miniaturizare.
 
Pachetul a venit foarte repede așa că înaintea sfârșitului de săptămână apuc să-mi fac o primă impresie. Pachetul conține:
  • carcasa subacvatica
  • acumulator
  • 2 prinderi adezive (curbata, plata)
  • brat pivotant 3 way
  • adaptoare quick release
  • cablu usb
  • 2 usite carcasa (skeleton si touch)
Consider că ar trebui să mai includă măcar o prindere adezivă în plus. Marea majoritate folosesc camera pe două căști diferite ceea ce presupune că mai trebuie să iei un set de astfel de prinderi. Iar setul vine în pachet de 6(undeva la 100 de RON). Suportul de prindere pe bicicletă de asemenea trebuie achiziționat separat. Nu sunt sume foarte mari dar banii se adună și trebuie avute în vedere toate accesoriile de care e nevoie. De asemenea nu există un încărcător la priză în pachet. Dacă vrei să încarci acumulatorul trebuie să-l introduci în cameră.
 
Comunicarea dintre GoPro Silver și Windows XP a fost aproape imposibilă. Deabia la al treilea cablu de date încercat am reușit să descarc fotografiile(nu și filmele). Cablul din pachet nu a funcționat.
 
Pe partea de software aplicația de Android se integrează foarte ușor și permite o manevrabilitate mai mare dar în același timp cu modul Wi-Fi activat consumă mai repede bateria. Aplicația GoPro studio e gratuită și e o unealtă de editare video foarte versatilă și la îndemână chiar și pe sistemele mai vechi așa cum e al meu. Eram obișnuit deja cu ea dinainte pentru că am mai folosit-o la editare video.
 
Integrarea cu Windows 7 a fost “smooth” ca să zic așa. Nu am întâmpinat nici un fel de problemă. Am reușit în acest fel să aduc firmware-ul la ultima versiune. O îmbunătățire vizibilă e faptul că afișează timpul cât mai duce bateria până se descarcă pe ecranul frontal.
 
Gata cu detaliile tehnice. A venit sfârşitul de săptămână și am pus-o la lucru. Sâmbătă am mers la Muntele Mic și chiar dacă trei sfert din zi am stat în ceață pârtiile au fost foarte libere și bine bătute și am putut skia în condiții acceptabile. Camera am montat-o pe cască în partea lateral dreaptă cu prinderea adezivă plată. Practic nu incomodează de nici un fel ski-ul. Mai mult de atât, rucsacul e foarte ușor chiar dacă decizi să o pui în rucsac. Pornirea/oprirea camerei și a filmării e foarte ușoară(ajută aici și beep-urile emise de cameră în momentul când se apasă butoanele). Calitatea video e foarte bună având în vedere dimensiunea extrem de mică a camerei.
 
Duminică am montat și prinderea pe casca de bicicletă și am făcut o scurtă tură cu bicicleta de test(12 km. și 300 de metri diferență de nivel într-o oră). Din Domașnea am luat calea drumului forestier spre Culmea Cernii Vâr iar de aici spre Cănicea. Coborărea din Cănicea pe asfalt de vreo 4 kilometri e foarte faină. Creasta înzăpezită și mirosul de început de primăvară gâdilă toate simțurile. Am făcut și aici câteva înregistrări pe care le-am grupat într-un mic montaj video. Cine știe poate mai conving și pe alții să lase TV-ul în week-end și să vină la Domașnea la o plimbare cu bicicleta. Simt că o să urmeze un sezon cu multe ture. Una epică la care mă tot gândesc e flancarea Munților Cernei pe la capeți(Arjana/Olanu) cu urcare pe Valea Cernei și coborâre pe Valea Cornerevei. Vreo 70-80 de kilometri cu vreo 3000 de metri diferență de nivel. Până atunci în week-end mergem în Almăj să vedem cum miroase și cum se vede primăvara pe acolo. Știu că vi-am mai zis dar repet, aici e un paradis al cicliștilor nedescoperit încă. Nu-i neaparat nevoie de Sella Ronda când poți pedala printre vulpii și păduri încă neatinse.