Prima tură pe Gugu

Plecarea o facem din Domașnea urmând să ne întâlnim cu Justi și Sabrina. Facem ultimile cumpărături din Caransebeș(printre care și 2 lubenițe care ne-au prins foarte bine la coborâre și spre surprinderea noastră deși era foarte cald au rămas reci în mașină). De la Caransebeș ieșim spre Hațeg și înainte cu câțiva kilometri de această localitate cotim la dreapta în dreptul localității Clopotiva. De aici drumul ne duce spre una din intrările în masivul Retezat(pe la Gura Apelor).
 

Lăsăm mașinile undeva după barajul de la Gura Apelor chiar în coada lacului acolo unde se varsă Lăpușnicul Mare.

Campăm chiar lângă lac urmând ca a doua zi să pornim spre Gugu lucru care s-a și întâmplat în jurul orei 9 dimineața. Facem o ultimă poză de grup înainte de plecare. Primul hop este trecerea râului așa că ne dăm bocancii jos și trecem prin râu. Apa rece și învolburată ne relaxează picioarele, lucru foarte important pentru urcarea care urmează.

Drumul prin pădure este aproximativ jumatate din tot traseul. Se pot observa foarte bine etajele de vegetație. În parte de jos foioasele și cu cât urcăm mai sus încep să apară coniferele iar dupa ieșirea din pădure apar jnepenii.

Dupa ce ieșim din pădure e nevoie să ne folosim pelerinele de ploaie pentru că începuse să ploua. Chiar și ploaia are farmecul ei la munte așa că ne continuăm drumul încet pe “plai” așa cum îi spun ciobanii cărări care ne duce spre Gugu.
 
Ajungem în dreptul primei stâni de pe traseu și după ce aflăm de la cioban de locația peșterei pe care Tudor o caută de câțiva ani buni și despre care se spune că ar fi peștera lui Zalmoxe hotărâm să urcăm în partea dreaptă a masivului spre creastă. Traseul nu e accidentat dar totuși e destul de solicitant având în vedere că urcăm pe curbă de nivel și ne sunt solicitate încheieturile. Priveliștea însă e minunată în partea stângă a traseului.
 
Odată ajunși la un mic lac de pe curmatură Tudor urcă direct spre vârf prin jnepeniș iar noi continuăm prin dreapta coborând puțin într-un platou foarte frumos care ar putea fi transformat cu success într-un teren de fotbal.
 
Ne continuăm drumul și odata ieșiți din mica vale din care izvora un râu, care spre surpinderea noastră nu iși continuă traseul la suprafață ci intră undeva în subteran, reușim într-un final să zărim vârful Gugu:
 
Ușor relaxați admirăm împrejurimile iar apoi coborâm puțin pentru a putea să urcăm la lacul Gugu. Din lac iși ia putere o frumoasă cascada. Încă câțiva pași și apoi ne aflăm pe malul lacului. Găsim niște crengi uscate așa că facem și un mic foc. 
 
Așa-numita “vale a Mâțului” părea foarte accesibilă dar Cristi iși amintește de coborârea pe această vale cu câțiva ani în urmă atunci când au urcat pe Gugu dinspre Godeanu. 
 

8 thoughts on “Prima tură pe Gugu

 1. Petrica

  Mie imi plac acele locuri. Bineinteles ca poti sa mergi(desi nu as recomanda sa mergi chiar singur).E o tura pentru care ai nevoie de vreo 2-3 zile dar merita. Nu prea gasesti turisti ceea ce e foarte bine tocmai pentru ca e ferit.
  Daca vrei detalii concrete spune-mi si daca stiu ti le pot da.

 2. Petrica

  Depinde de pregatirea fizica, cat de repede vreti sa mergeti, echipamentul pe care vreti sa-l carati. Noi am facut cam 6-7 ore de la bariera pana pe varf. Ia aproape o ora sa mergi de la bariera, sa traversezi cele 2 rauri pana la intrarea in traseu. Daca vrei sa urci pana pe varf si sa te intorci in aceeasi zi(deci cu un bagaj mic) ai puteai sa iesi probabil si in 5 ore.

 3. Nicolae Marius Nicoara

  Salut, eu cu inca doi prieteni am vrea sa ne aventuram spre Vf Gugu, vrem sa facem o tura de 2 zile, cu înnoptarea sus pe varf, care ar fi cel mai accesibil punct de acces spre varf? Ti-as fi recunoscator daca ai putea sa ne dai niste sfaturi in ceea ce priveste orientarea si alte aspecte specifice ale zonei. Mulțumesc anticipat!

  P.S. avem cat de cat experienta, si o conditie fizica buna.

 4. Petrica

  Gugu se poate aborda din mai multe direcţii dar pe la Gura Apelor cred că se ajunge cel mai rapid. Ultima dată am lăsat maşina la bariera de după baraj iar de acolo printr-un ocol al cozii lacului şi traversând Lăpuşnicul Mare, apoi Lăpuşnicul Mic am urcat prin pădure până în golul alpin pe partea dreaptă a muchiei ce urcă până la Gugu. Pe hărţile google mai nou apare un drum de acces care scuteşte traversarea şi acest ocol. Pot confirma că starea acestui drum e bună până la intrarea în traseul spre platforma Borăscu(mai departe nu am mai mers). Şi pe aici se poate urca pe la lacul Scărişoara/Şaua Mâţului/Vărful Moraru/Vârful Gugu dar ar fi un ocol mai lung dar recomandabil dacă vreţi să vedeţi cât mai mult. Orice variantă alegeţi cred că dacă plecaţi de dimineaţă ajungeţi la lacul Gugu într-o zi. În caz de vreme nefavorabilă nu ar strica măcar un telefon cu GPS pentru orientare mai bună.

  La bariera se plateste taxa de intrare in Parcul National Retezat atat pentru masina cat si pentru persoane(5 RON persoana/7 RON masina). Ati putea intreab de starea drumului chiar pe cel care incaseaza taxa.

  Un track gps cu traseul urmat si de noi si descris mai sus gasesti aici: http://alpinet.org/main/poteci/googleearth_en_id_24244.kml

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *