White

În tura anterioară am botezat Specialized-ul sperând că a venit în sfârșit primăvara. Și nu a venit. Avem parte de zăpadă în munți. Și ce zăpadă.

Să le luăm pe rând. Anul trecut cam în aceeași perioadă am mers la Cerna-Sat. Am avut parte de o vreme superbă. În foarte puține locuri mai era zăpadă așa că nu am avut nevoie nici de schiuri de tură și nici de rachete. Am rămas cu gândul la acea tură și la acea zonă așa că mi-am propus să refac traseul. Fiind convins de existența zăpezii am luat cu noi rachetele și schiurile.

Zăpadă a fost din belșug dar soarele a lipsit. Mai mult de atât, am avut parte de multă ceață pe urcare. Dar înainte de a ajunge la ceață și zăpadă am avut parte de un drum incredibil de prost. Am făcut 1 oră de la bifurcația cu drumul ce se continuă spre Baia de Aramă. Practic dus-întors am stat pe această bucată cam 2 ore. Am înțeles că nu se asfaltează acest drum din motive de protecție dar de ce nu se asfaltează pănă în Cerna Sat nu prea am înțeles. Nici până în Herculane nu e mai grozav dar pare un adevărat lux pe lângă această bucată.

În Cerna Sat lăsăm mașina în fața casei la cineva care ne recunoaște din tura din urmă cu ceva ani de pe Cioaca Înaltă. Nenea își amintește de noi. Discutăm puțin cu el și ajungem evident la situația drumului. Ne spune că fiind drum național nu poate face primăria nimic.

Sar direct pe schiuri chiar din sat undeva după ora 11. Îmi dau seama că nu putem ajunge până pe vârf din cauza întrârzierii cauzată de drum dar îmi propun să ajung cât mai sus. Urcare e abruptă bine pe cei primi 2-3 kilometri. Zăpada e din ce în ce mai mare. Înaintarea e greoaie și vizibilitatea extrem de scăzută. În a doua parte a traseului ceața dispare încet. Deși ne-am propus să urcăm până spre ora 3 am forțat un pic și am urcat până spre ora 4. Poate că aș mai fi mers un pic dar zona înaltă era din nou acoperită cu ceață. Din punctul în are culmea se îngustează încep să cobor. Zăpada e absolut incredibilă și fac cale întoarsă cu puțin regret.

Urmele de animale au fost numeroase în zonă. Mult mai multe decât în munții Cernei sau pe Semenic. Zona Godeanu cred că e o zonă în care animalele sălbatice încă sunt la ele acasă. Din păcate am auzit și împușcături pe văi ceea ce înseamnă că se vânează în continuare destul de mult.

Mă opresc pentru regrupare și undeva spre ora 7 ajungem la mașină chiar înainte să se întunece.

Am apucat să testez GoPro Hero 6 al lui Luci. Față de Hero 4 aș putea spune că e mult îmbunătățit. Sunt câteva chestiuni care merită menționate:

  • filmează 4k în 30 fps
  • butonul de shoot apăsat pornește camera și odată pornită pornește recording-ul. La o apăsare ulterioară oprește înregistarea și după aceea oprește camera
  • camera întoarsă cu susul în jos înregistrează normal fără să fie nevoie sa post-procesezi.
  • stabilizarea e de excepție.

Download file: White.gpx