Am luat schiurile de tură şi am plecat pe Muntele Mic în speranţa că voi putea merge şi pe altceva decât pârtia Borlova.
Înainte de a descrie cam despre ce e vorba aş vrea să deschis o paranteză şi să spun câteva lucruri despre felul în care evoluează lucrurile în acestă zonă a Muntelui Mic. Primul film despre o posibilă staţiune de ski au apărut în 2008. Era vorba de culmea Nedeii şi un areal uriaş schiabil. Iată că sunt 10 ani de atunci şi nu s-a întâmplat nimic. De fapt au mai dispărut nişte feţe împădurite.
Mai prin vară atunci când am aflat de planurile pentru un telescaun nou trebuie să recunosc că am rămas extrem de surprins. Chiar nu mă aşteptam să se mai întâmple nimic din acest punct de vedere. Mă consolam cu gândul că trebuie să conduc în continuare 2000 de kilometri până în Austria în fiecare an şi să las acolo un sac de bani. Am aşteptam cu interes perioada sărbătorilor când se estima că acel telescaun se va deschide. Veştile erau bune şi lucrările erau foarte aproape să fie finalizate. O armată de oameni au muncit la montarea unui telescaun Leitner dar şi instalaţiei de nocturnă şi a tunurior de apă.
Câteva cuvinte despre drum. Nu-mi face nici o plăcere să urc pe drumul îngheţat şi să patinez în toate direcţiile preţ de peste 30 de minute. Orice investiţie în zona înaltă e cred incompletă în lipsa unei gondole care să scutească oamenii de acest drum deloc uşor.
Undeva la început de decembrie au început să apară veştile proaste. Se pare că primarul din Turnu Ruieni dorea renegocierea clauzelor contractuale pentru că ar fi fost dezavantajoase. Faptul că individul e ales din partea PSD mie îmi spune suficient. Bun, rău com o fi Dunca a investit o grămadă de bani în acest proiect şi e cam singurul care are dorinţa şi putinţa de a face ceva pe Muntele Mic. Dacă primăria Turnu Ruieni ar avea vreun proiect de anvergură pentru această zonă sau dacă ar fi adus vreun alt investitor atunci nu ar mai avea nimeni nimic de zis. Dar să te opui dezvoltării zonei pentru că anumite clauze ar fi dezavantajoare e greu de crezut. Pe termen mediu şi lung avantajele pentur comunitate şi satele Turnu Ruieni şi Borlova ar fi uriaşe pentru că s-ar crea locuri de muncă iar lumea ar fi cu siguranţă tentată să investească în dezvoltarea locurilor de cazare. Dacă aş fi primar nu doar că nu aş cere nimic în schimb pentru acest lucru dar m-aş asigura că oricine doreşte să investească ar primi tot sprijinul. Investiţia e în acest moment în conservare şi probabil vor trece ani buni până se va lua o decizie. Amatorii sporturilor de iarnă dar şi oamenii locurilor vor avea de suferit iar banii se vor duce exact ca până acum în dezvoltarea altor zone.
Pârtia în sine e lină la început dar solicitantă la final. M-am desprins din capătul pârtiei Borlova şi am mers până la baza pârtiei Vâlsanu unde am pus focile cu gândul să urc în sus. Am avut noroc de ratrack înapoi aşa că pe pârtia proaspăt bătută am mai coborât odată de la mijlocul ei. La baza pârtiei era staţia de pornire a telescaunului Vâlsanu. Mi se părea de necrezut să văd o aşa instalaţie aici pe Muntele Mic. E vorba de un telescaun Leitner cu 6 locuri. Îmi amintesc că am văzut acelaşi gen instalaţie anul trecut la Kitzbuhel.
După ce am stat câteva minute la bronzat şi cu gândul la cât de frumos ar fi putut să fie am pus din nou focile şi am urcat pe panta abruptă spre platoul de la 1800 de metri cu gândul să cobor în cealaltă parte. Zăpada fiind destul de îngheţată nu m-am dus foarte multe spre Poiana Mărului şi am trecut destul de repede înapoi spre punctul de start de unde din nou pe foci am urcat spre capătul telescaunului Borlova.
Muntele Mic e o staţiune cu istoric ce a apărut în perioada interbelică şi care a avut un telescaun încă din 1976. 2017 ar fi putut fi anul unui nou început pentru acest loc dar din păcate lipsa de viziune a autorităţilor ne vor face multă vreme să batem pasul pe loc. Populaţia din zona montană a Banatului va face tot mai greu faţă provocărilor iar satele tot mai depoplate se vor stinge încet sub indiferenţa unor indivizi fără viziune. E foarte interesant că domnul primar are pe pagina personală de facebook poze de la vânătoare cu ortacii. Cam acesta e în general nivelul, tăiem pădurile, împuşcăm animalele şi facem un chef după aia. Cui dracu să-i trebuiască infrastructură, staţiuni de schi, dezvoltare durabilă şi renaşterea satelor de munte bănăţene?