Apariţii de excepţie în literatura turistică bănăţeană

Acest an care se apropie de sfârşit a fost marcat de două apariţii de excepţie în literatura turistică nu doar din Banat ci, aş îndrăzni să spun, chiar la nivel naţional:
Cartea domnului Gheorghe Popovici e o încercare reuşită de a prezenta într-un mod aproape complet detalii despre ce poate găsi un turist în Banatul Montan. Interesantă gruparea subiectelor în grupuri de câte zece. Fiecare din aceste subiecte este tratat pe larg şi cu foarte multe detalii. O să găsiţi detalii interesante despre , spre exemplu, calea ferată Oraviţa-Anina şi poveştile legate de construcţia ei sau detalii despre vizita prinţesei Sissi la Băile Herculane printre multe, multe altele. Cuprinsul pe care îl găsiţi mai jos vă va oferi o imagine mai clară despre ce veţi putea găsi în acest ghid consistent şi bine documentat. Toate aceste subiecte sunt însoțite de fotografii pentru a oferi cititorului o imagine cât mai completă.
Cea de-a doua apariţie este un ghid cicloturistic ce are un format practic fiind gândit pentru a fi uşor transportabil de către amatorii turismului pe două roţi. Ghidul prezintă o multitudine de trasee grupate pe zone dar şi cu tematică anume(trasee etnice, lacuri şi mine). Pe faţă se regăseşte numărul şi descrierea traseului iar pe verso o hartă detaliată cu un profil de întălţime al turei descrise. Un alt detaliu interesant este faptul că descrierea traseelor este făcută şi în engleză ceea ce deschide drumul şi pentru eventualii turişti străini ce ar dori să viziteze zona. O parte din aceste variante le-am parcurs pe biciciletă dar sunt multe altele pe care cu siguranţă voi merge în anii următori. Profilul relativ jos ai munţilor Banatului şi suprafaţa uriaşă îi transformă într-un paradis încă puţin cunoscut de către ciclişti. Apropierea autostrăzii până la Lugoj poate deschide drumul pasionaţilor de ciclism din Ungaria. Şi în oraşele mari din apropierea acestor munţi au început să apară tot mai mulţi amatori ai acestui tip de activitate iar evenimente de genul Maratonul Zimbrilor pot deschide şi mai mult zona. Cu siguranţă că nu vom ajunge vreodata să ne batem cu Sella Ronda Bike Day dar de undeva trebuie început. “Vinovaţi” de apariţia acestui ghid sunt cei de la BikeAttack Reşiţa care au făcut treabă foarte bună în ultimii ani şi care au fost deschizători de drum în domeniul ciclismului de pe la noi(primul concurs de ciclism de la noi şi iată acum un ghid cicloturistic probabil unic în România)
M-am bucurat să regăsesc în ghidul domnului Popovici câteva fotografii de pe vârful Gugu surprinse de mine în turele făcute în acest loc foarte drag mie.
Dacă doriţi să veniţi în Banat şi să exploraţi locurile frumoase de aici probabil nu ar strica să aveţi aceste două apariţii pe aproape.
Deşi aceste apariţii sunt foarte bine puse la punct şi prezintă multe subiecte e bine de ştiut că sunt multe alte locuri cu privelişti ameţitoare pe care la rândul meu le-am descoperit şi pe care le regăsiţi în postările mele din ultimii ani. Dau doar câteva exemple: neck-ul vulcanic Trescovăţ, peştera de la Vălăie sau vârful Svinecea Mare din Munţii Almăjului.
Felicitări celor care au muncit pentru ca aceste două apariţii să devină realitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *