Brânduşe în Borăscu

De data asta destinaţia a fost platforma Borăscu din Munţii Godeanu. De la barajul de la Gura Apelor am urmat traseul înspre cabana Rotunda şi Poiana Pelegii şi după un canton silvic la aproximativ 4 kilometri de la barieră am cotit la dreapta şi am mers până ce am ajuns la un pod nou construit în imediata apropiere a unuia mai vechi rămas nefolosit. Urcarea prin pădure a fost susţinută şi extrem de plăcută având în vedere că se urcă paralel cu un râu ce formează căderi de apă extrem de frumoase.
 
Pentru intrarea în parc am plătit 5 RON de căciulă şi 7 RON taxă de utilizare a drumului. Părea să fie refăcut şi în stare destul de bună(cel puţin pe bucata cât am mers noi).
 
Dăm de urme de zăpadă chiar din pădure. Pe primele urme de zăpadă la o privire mai atentă observăm urme de urs. Probabil trecuse nu cu mult înaintea noastră.
 
Ieşim din pădure şi dăm de urmele stânii din Borăscu. Tot acolo se află şi refugiul din Borăscu undeva în dreapta traseului. Poiana unde era localizată stâna era invadată de brânduşe. Fiecare petec de iarbă eliberat de zăpadă era invadat de brânduşe. Aproape nu puteai să calci pe jos de ele. În zonele unde zăpada tocmai ce s-a topit răsăreau imediat altele. Culoarea lor fantastică proiectată pe culmile încă înzăpezite, petecele de zăpadă din jurul lor, soarele încâlzind văile tot mai puternic fac din începutul de lună mai un moment obligatoriu în calendarul celor care se plimbă pe munte.
 
Continuăm urcarea pe vale prin zăpada întărită şi înaintăm relativ uşor până sus pe buza căldării Borăscu unde se află şi lacul cu acelaşi nume. O căldare glaciară extrem de frumoasă şi de largă. Cornişe de zăpadă din care s-au desprins bucăţi dealungul întregii căldări. Ne-am uitat atenţi în speranţa că observăm capre negre. Dupa ce ne-am aşezat preţ de 20 de minute să mâncăm ceva undeva în apropierea momâii de pe vârf şi după ce admirăm vârfurile din creasta Godeanului şi vârful Gugu facem cale întoarsă. La o privire mai atentă observăm o capră neagră pe marginea căldării opusă celei unde ne aflam noi. Deşi era destul de departe e prima capră neagră pe care o văd de când merg pe munte. 
 
Un traseu cu o diferenţă de nivel de nivel de 1000 de metri şi o distanţă de aproximativ 4 kilometri parcurşi fără grabă în aproximativ 3 ore cu pauze foto dese. Cu siguranţă că voi mai veni pe aici. Cred că e o bună variantă pentru acces pe creasta Godeanu.